Toinen Eeva tekee sitä, mihin Jumala on hänet tarkoittanut

Olisipa olemassa jokin kätevä kirja, jonka voisi ottaa esiin, kun joku kysyy, mistä raamatullisessa tasa-arvossa oikein on kyse!

SieppaaToinenEevaKansiTässä ehdokas: Bette J. Boersman kirja Toinen Eeva – Johdatus raamatulliseen tasa-arvoon. Kirja on ilmestynyt tänä vuonna Kari Kukkasen suomentamana. Bette J. Boersma valaisee tasa-arvoista raamatuntulkintaa omien elämänvaiheidensa ja päätöstensä avulla. Nuorena hän uskoi, että miesten ja naisten perinteisten roolien kyseenalaistaminen on Raamatun vastaista. Ennen pitkää hän kuitenkin huomasi, että hänen oma kutsumuksensa oli opettaa. Hän paini pitkään saman kysymyksen parissa: voinko uskoa sekä Raamattuun että naisten ja miesten tasa-arvoon? Lopulta vapauttava vastaus löytyi.

Kirjan sisältö on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä Boersma pohtii luomiskertomusta ja Jumalan alkuperäistä suunnitelmaa miehen ja naisen tehtävistä. Toisessa osassa hän esittää esimerkkejä, miten naiset toteuttavat saamaansa tehtävää Raamatussa. Boersma käsittelee mm. Paavalin kirjeiden vaikeita kohtia ja ampuu alas klassiset yritykset naisten lannistamiseksi. Kolmannessa osassa hän pohtii sitä, miten Kristuksen lunastustyö vaikutti ihmisen ja Jumalan väliseen suhteeseen, ja myös miehen ja naisen suhteeseen.

Yhtenä kirjan avainkohdista pidän näitä lauseita (s. 71): ”Julistamme mielellämme konservatiivisina tai herätyskristillisinä kristittyinä ikuista sitoutumistamme Raamattuun Jumalan erehtymättömänä sanomana meille, seurakunnalleen. Julistuksemme takia suhtaudumme hiukan ylenkatseellisesti ja jopa tuomitsevasti niihin, jotka ovat mielestämme vähemmän uskollisia Jumalan sanalle. Luulen, ettemme tunnista sitä, että myös me olemme lukeneet Raamattua valikoiden. Keskitymme yksityiskohtiin, kertomuksiin ja jakeisiin, jotka vahvistavat ajatteluamme ja voimistavat tai tukevat elämäntyyliämme. Samalla tavoin saatamme sulkea silmämme niiltä jakeilta, jotka herättävät kysymyksiä, hämmentävät tai eivät tue perususkomuksiamme.”

Kirjassa on myös viittauksia tasa-arvoista lähestymistapaa edustavaan raamatuntutkimukseen ja muihin julkaisuihin aiheesta. Liitteenä on vielä ohjeita pastoreille ja keskustelukysymyksiä esimerkiksi ryhmätöitä varten.

Suomennoksen esipuheen on kirjoittanut Suomen teologisen opiston rehtori Timo Lehikoinen.

Toinen Eeva
Johdatus raamatulliseen tasa-arvoon
Tekijä: Bette J. Boersma
2018 Päivä Osakeyhtiö
185 sivua, sidottu, kovakantinen
ISBN 9789524759458

Kirjaa voit tilata suoraan RaTakselta hintaan 25 euroa + postikulut. Kyselyt sähköpostitse ratasyhdistys@gmail.com

Meri Vesanto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s