RATAS AFRIKASSA

Afrikka-yhteys syntyi vuonna 2002 kun Medad Birungi kutsui Anne Mikkolan yhdessä Nina K. Hyttisen ja Pirkko Mäkelän kanssa opettamaan viikon mittaiseen naisten seminaariin Kabalessa, jota mm. Enid – rahoittamamme radio-ohjelman koordinaattori – oli silloin järjestämässä. Annen matkaraportit Ugandan matkoilta vuosina 2005 ja 2006 ovat luettavista tästä: 2005, 2006.

Seuraavana vuonna Medad ja hänen vaimonsa Connie tulivat Suomeen puhumaan ensimmäisessä Suomessa järjestämässämme ”Tasavertaiseen kumppanuuteen – teologiaa ja käytäntöä” – seminaarissa.

Seminaariin osallistunut Oili Alanko sai sydämelleen perustaa rukousryhmän Ugandan ja Birungien perustaman yhteiskristillisen World Shine Ministries (WSM) -järjestön työn puolesta. Ryhmä kokoontui kuukausittain useita vuosia. Siinä syntyi halu myös konkreettisesti tukea työtä Ugandassa.

RaTaksen virallisen rekisteröitymisen välitön syy olikin halumme mahdollistaa Voice of Women -radio-ohjelman lähettäminen. Tähän päivään mennessä jo ensimmäinen nuori sukupolvi on varttunut taaperoista täysi-ikäisiksi radio-ohjelmaa kuunnellen.

RaTaksella on  ollut myös UM:n rahoittamia kehitysyhteistyöhankkeita. Gambiassa (2010-2015) toimittiin naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi.

Ugandassa (2015-2017) kehitysyhteistyöhankkeen päätavoitteena oli tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen Ugandassa sabiny-heimon parissa. Tavoite toteutuikin hyvin, kuten hankkeen loppuraportista voi lukea.

Vuonna 2018 Medad Birungi oli pääpuhujana Mikaelin talvipäivillä Turussa. Tuolloin sitouduimme tukemaan pitkäjänteisemmin Medad ja Connie Birungin perustaman WSM:n Rwentobon kristillisen peruskoulun ja orpokodin tyttöjen ja poikien koulutusta.